Rezolúcia navrhovaná vo Valnom zhromaždení OSN by mala odsúdiť sýrsky režim

15.02.2012 Celý región

New York 15. februára (TASR) - Rezolúcia navrhovaná vo Valnom zhromaždení OSN by mala ostro odsúdiť porušovanie ľudských práv sýrskym režimom a podporiť plán Ligy arabských štátov (LAŠ) zameraný na ukončenie 11-mesačného konfliktu v krajine.

Nezáväzná rezolúcia žiada od sýrskej vlády zastavenie všetkého násilia, prepustenie zadržaných a stiahnutie všetkých ozbrojených síl z miest. Režim prezidenta Bašára Asada by mal taktiež garantovať pokojné demonštrácie a povoliť neobmedzený prístup pre pozorovateľov z arabských krajín a medzinárodné médiá.

Návrh rezolúcie, ktorú v utorok predložil Egypt, nespomína priamo nedeľnú výzvu LAŠ na vyslanie mierovej jednotky zloženej z vojakov OSN a arabských krajín do Sýrie.

Podľa vyjadrení diplomatov by k hlasovaniu o rezolúcii mohlo dôjsť v 193-člennom Valnom zhromaždení OSN už vo štvrtok. V tomto orgáne svetovej organizácie nemá žiadna krajina právo veta. V Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu o Sýrii zablokovala 4. februára Čína spolu s Ruskom.

Povstanie v Sýrii sa začalo vlani v marci v podobe prevažne pokojných protestov proti Asadovej autoritárskej vláde. Po brutálnych zásahoch vládnych síl proti demonštrantom však nadobudlo na mnohých miestach ozbrojený charakter, pričom na stranu opozície prešli mnohí armádni dezertéri.

OSN odhaduje, že zákroky Asadovej vlády voči protivládnym protestom si za 11 mesiacov vyžiadali viac ako 5400 obetí na životoch. Aktivisti za ľudské práva uvádzajú, že zabitých bolo približne 6300 civilistov a 1650 vojakov.
 

Vyberte región